Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.05.2024

Судитимуть колишню освітянку, яка під час окупації села на Харківщині «зливала» ворогу дані про українських патріотів (ФОТО)

Прокурорами Харківської окружної прокуратури Харківської області затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно 57-річної жінки за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Обвинувачена — мешканка с. Лукʼянці Харківського району. Раніше вона працювала вчителькою молодших класів.
 
За даними слідства, під час окупації цього села обвинувачена передавала російським загарбникам дані про проукраїнськи налаштованих односельчан.
 
За її наводкою російські військові викрали та відвезли до катівні депутата сільської ради, учасника АТО та батька діючого співробітника Національної поліції України.
 
Всіх затриманих били, застосували до них психологічних тиск, тривалий час утримували без їжі та питної води.   
Окупанти намагались змусити людей піти з ними на співпрацю та передати відомі їм розвіддані.
 
Також відомо, що жінка доволі часто листувалась з абонентами з російськими номерами. Серед них — її чоловік, який після окупації м. Волноваха Донецької області поїхав туди жити та працювати.
 
Після деокупації села обвинувачена втекла до Харкова, де жила на орендованій квартирі. Правоохоронці викрили її. Жінка перебуває під вартою.
 
Обвинувачену судитимуть у Харківському районному суді Харківської області.
 
Санкція статті передбачає покарання у виді позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.
 
Досудове розслідування проводив СВ ВП №3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 40