Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.09.2019

Прокуратура завершила досудове розслідування щодо патрульних, яких підозрюють у знущаннях над пасажирами підземки

 

Прокуратура Харківської області завершила досудове розслідування стосовно патрульних поліцейських, яких підозрюють у хабарництві та знущаннях над пасажирами підземки на станції метро «Південний вокзал». 

Протягом кількох місяців тривала спецоперація прокуратури та управління внутрішньої безпеки відповідного Департаменту Нацполіції. З дозволу суду дії правоохоронців фіксувалися прихованою відеокамерою. 

Віта Дубовик, прес-секретар прокурора Харківської області

Здебільшого жертвами підозрюваних ставали люди, які щойно приїхали до міста, їх видивлялися правоохоронці. Вишукували тих, хто розпитував дорогу, почувався ніяково, тим, хто виявляв ознаки немісцевого мешканця. Підходили, розпитували, не маючи на те жодних підстав, – «Документи, звідки ви їдете, яка причина поїздки, а покажіть документи».  Заводили їх до кімнати доставлених і вже далі починався психологічний пресинг – казали, що їх притягнуть до відповідальності, вони будуть платити великі кошти. 

Так, в одному з випадків поліцейські повідомили жінці, що вона не має права носити з собою документи своєї матері (пенсійне посвідчення та банківську картку), тому вони звернуться до компетентних органів, щоб виплати пенсій припинити. Жінка на колінах благала «правоохоронців» не забирати у її мами пенсію, але «вирішити» питання вдалося лише за одну тисячу гривень. 

Не гребували й фізичною розправою. Одному перехожому почали закидати те, що він нетверезий. Потерпілого доставили до кімнати, збили з ніг, він втратив свідомість, а коли прийшов до тями, його кілька разів ударили по голові. Одному з доставлених до поліцейської кімнати підозрювані розбили об голову стілець, били по тулубу та голові.  Крім того, за даними слідства, патрульні ще й крали гроші у своїх жертв. 

На сьогодні встановлено 5 підозрюваних: начальник сектору патрульної поліції відділу поліції в метрополітені, його заступник та троє співробітників підрозділу. 

Віта Дубовик, прес-секретар прокурора Харківської області

На сьогодні чотирьом з цих осіб оголошено підозри за отримання, неправомірне отримання вигоди, перевищення службових повноважень, крадіжки, ще одному інкриміновано перевищення службових повноважень з застосуванням фізичного насильства. 

На даний час лише один підозрюваний перебуває під вартою, інші вийшли під заставу від 106 до 141 тисячі гривень. 

Віта Дубовик, прес-секретар прокурора Харківської області

Прокуратура вимагала тримання під вартою без застави, ми вважаємо, що це працівники правоохоронних органів, вони знають, як вплинути на свідків, потерпілих, по-друге, це злочини з застосуванням насильства. Апеляційний суд фактично відпустив їх з-під варти, а ту особу, що була на домашньому арешті – відпустила під особисте зобов’язання. 

Досудове розслідування завершено, підозрювані та адвокати ознайомлюються з матеріалами кримінального провадження, після цього їх направлять до суду.

Автор: Оксана Кириченко, Віктор Сєріков.

Джерело: "Р1": Вечірні новини від 02.09.2019


 

кількість переглядів: 1263