Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Інформація про вжиті органами прокуратури Харківської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2014 році

Згідно з вимогами ч.1 ст.19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»

Органами прокуратури Харківської області постійно вживаються заходи щодо запобігання і протидії корупції, визначені керівництвом держави та Генеральної прокуратури України як пріоритетні.   

У січні та серпні-вересні 2014 року узагальнено стан роботи з викриття корупційних правопорушень за 2013 рік та 8 місяців 2014 року, відповідно.
За результатами узагальнень підпорядкованим прокурорам районної ланки, керівництву ГУМВС та СБ України в Харківській області направлені листи щодо усунення допущених недоліків, підвищення ефективності діяльності у сфері запобігання і протидії корупції.    
Стан протидії корупції також розглянуто на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів області 13.02.2014 та 26.09.2014, на яких визначено спільні організаційно-практичні заходи у цій сфері.
Ефективність прокурорського нагляду у сфері протидії корупції серед інших питань розглянуто на розширених засіданнях колегії прокуратури області 15.01.2014 та 08.08.2014 за підсумками роботи органів прокуратури області у 2013 році та першому півріччі 2014 року, відповідно. 
Підсумки роботи органів прокуратури області у 2014 році, у тому числі на вказаному напрямі, підведені на розширеному засіданні колегії прокуратури області 05.02.2015.  
 
Органами прокуратури області вживалися заходи щодо протидії корупції кримінально-правовими засобами.

У 2014 році розпочато досудове розслідування у 33 кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, ще 9 проваджень перебувало в залишку з 2013 року.
За результатами розслідування слідчими органів прокуратури області до суду направлено обвинувальні акти у 34 кримінальних провадженнях з ознаками корупції (32% від загальної кількості направлених до суду обвинувальних актів цієї категорії усіма правоохоронними органами області) стосовно 46 осіб, які вчинили 38 кримінальних корупційних правопорушень (з них 6 підозрюваних утримувалися під вартою).
Зусилля правоохоронців, слідчих і прокурорів спрямовувалися на викриття найбільш небезпечних та резонансних проявів корупції. 
Зокрема у закінчених слідчими прокуратури області провадженнях викрито 28 злочинів, пов’язаних з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст.368 КК України).
Крім того, за направленими до суду обвинувальними актами виявлено корупційні кримінальні правопорушення: 2 – зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України); 2 – перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 КК України); 5 – зловживання впливом    (ст. 369-2 КК України); 1 – інші корупційні правопорушення. 
Особлива увага приділялася виявленню злочинів цієї категорії, вчинених посадовими особами зі складу керівництва органів державної влади і місцевого самоврядування, контролюючих та правоохоронних органів області.
Так, прокуратурою області у жовтні 2014 року направлено до суду обвинувальний акт стосовно в.о. начальника Державної екологічної інспекції в Харківській області, який отримав від підлеглого неправомірну вигоду у розмірі 70 тис.грн. за можливість подальшого перебування останнього у посаді.    
Також прокуратурою області спільно з працівниками УСБУ в області у ході досудового розслідування викрито начальника відділу Держземагентства одного з районів Харківської області в отриманні неправомірної вигоди в розмірі 120 тис.грн. за виконання дій щодо підготовки документів для оренди земельних ділянок. Обвинувальний акт направлений до суду в червні 2014 року. 
Вцілому по області минулого року прокурори звернулися до суду з обвинувальними актами стосовно:
- усього державних службовців – 20;
- державних службовців 4 категорії – 2;
- державних службовців 5-7 категорій – 18;
- усього посадових осіб місцевого самоврядування – 4;
- посадових осіб місцевого самоврядування 4 категорії – 3;
- посадових осіб місцевого самоврядування 5-7 категорії – 1;
- депутатів сільських, селищних, міських, районних рад – 1;
- посадових і службових осіб райдержадміністрацій – 4;
- посадових осіб облдержадміністрації – 1;
- працівників органів внутрішніх справ – 16;
- службових осіб фіскальної служби – 3;
- працівників митної служби – 2;
- службових осіб прикордонної служби – 3;
- службових осіб кримінально-виконавчої служби – 1;
- службових осіб органів та підрозділів цивільного захисту – 1;
- посадових та службових осіб інших органів державної влади – 16;
- професійних суддів – 1;
- осіб, що надають публічні послуги – 24;
- посадових осіб юридичних осіб публічного права – 2;
- осіб, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов'язки в юридичних особах приватного права – 6.       
У закінчених слідчими прокуратури області провадженнях у якості заходів забезпечення кримінального провадження накладено арешт на майно вартістю 5 742 767 грн. та вилучено майна, готівки, цінних паперів, іноземної валюти тощо на суму 1 452 000 грн.
У кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення минулого року законної сили набрали судові рішення стосовно 22 корупціонерів, з яких 2 осіб засуджено до реального позбавлені волі.

Проводилася робота з протидії корупції адміністративно-правовими засобами. 

У 2014 році органами прокуратури області до суду направлено 86 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення (із 172 складених усіма правоохоронними органами області або 50%).
За результатами розгляду протоколів органів прокуратури до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів притягнуто 82 особи (із 142 притягнутих осіб або 58%), судами закрито 2 адмінпровадження у зв’язку із малозначністю порушення. За відсутності події і складу правопорушення адміністративні провадження за протоколами прокурорів не закривались.
До адміністративної відповідальності за протоколами про корупційні правопорушення органів прокуратури області притягнуто:
- державних службовців (5-7 категорій) – 9;
- усього посадових осіб місцевого самоврядування – 6;
- посадових осіб місцевого самоврядування 4 категорії – 2;
- посадових осіб місцевого самоврядування 5-7 категорії – 4;
- депутатів сільських, селищних, міських, районних рад – 49;
- посадових і службових осіб райдержадміністрацій – 4;
- працівників органів внутрішніх справ – 5;
- службових осіб фіскальної служби – 4;
- службових осіб кримінально-виконавчої служби – 5;
- посадових та службових осіб інших органів державної влади – 6;
- осіб, що надають публічні послуги – 2;
- посадових осіб юридичних осіб публічного права – 1.
Зокрема Харківською міжрайонною прокуратурою складено протокол про адміністративне корупційне правопорушення, передбачене ч.2 ст.172-5 КУпАП, стосовно старшого оперуповноваженого СДСБЕЗ районного відділу внутрішніх справ, який отримав в якості подарунка комплект літньої гуми для власного автомобіля, вартістю 2500 грн., у зв’язку з непроведенням перевірки               фінансово-господарської діяльності торгівельної точки. Постановою суду правоохоронця піддано штрафу у розмірі 1020 грн. з конфіскацією дарунка.
Загальна сума штрафів за протоколами органів прокуратури області становить 20 800 грн.
Прокурорами внесено 17 подань на необґрунтовані судові рішення у справах про адміністративні корупційні правопорушення, 3 (18%) з яких задоволено. За документами прокурорського реагування скасовано 2 неправомірних нормативно-правових акта та рішення, прийнятих унаслідок корупційних діянь. Внесено 40 подань та інших документів реагування на усунення причин та умов, що сприяють корупційним проявам. За результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 21 службу особу.
З метою інформування громадськості про вжиті заходи на напрямку запобігання та протидії корупції керівництвом прокуратури області та працівниками апарату систематично здійснюються виступи у засобах масової інформації, проводяться брифінги. З приводу актуальних порушень антикорупційного законодавства, виявлених правоохоронними органами області, службовими особами прокуратури області готуються повідомлення, репортажі та коментарі.
Зокрема упродовж 2014 року працівниками управління нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією, прокуратури області з питань протидії корупційним правопорушенням підготовлено 96 виступів у засобах масової інформації.        

Запобігання і протидія корупції залишається пріоритетним напрямом діяльності органів прокуратури Харківської області.

кількість переглядів: 895