Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

НСН "Харьковские известия":Европейские законы в тюрьмах. Законы есть, но денег на их исполнение нет (відео)

05.06.2014

(відео)

 
Нові зміни до кримінально-виконавчого кодексу. Їх обговорили у Харкові за круглим столом і місцеві пенітенціарії, і медики, і представники прокуратури, навіть столичні. Зібралися, щоб спільно шукати відповіді на питання, як же реалізовувати нововведення.


Засудженим - нові права та можливості. Закон України "Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів" прийнятий восьмого квітня цього року, набув чинності. Нововведення за ним мають торкнутися медичного обслуговування засуджених, їх права на роботу - раніше це було зобов"язання, тепер на вибір. Має змінитися згідно закону і спілкування з зовнішнім світом.

Олег Настасяк - начальник ГУ нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів Генеральної прокуратури України:

"Саме глобальне право, яке ми озвучили і ми бачим, це користування телефоном та користування інтернетом, це що є новшеством. Це є побачення, побачення для довічників, новшество, знов ж таки, воно дуже важко буде входити в життя в реаліях, тому що установи, де утрумуються довічники, вони не мали можливостей тримати таке приміщення для тривалих побачень".

Ці норми загальноєвропейські. Україна увібрала кращі з них, тепер це мають втілити у життя. Але як раз з цим і є проблеми - як в правовому, так і в економічному плані. Адже проведення Інтернету, забезпечення мобільного зв"язку, тощо - все це потребує фінансів.

Олег Настасяк - начальник ГУ нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів Генеральної прокуратури України

"На цей час це покладено на державу і будем вважати, що це буде інвестиційним проектом таких компаній і я попередньо не буду зазначати, які це будуть компанії, яких держав, тому що в першу чергу треба підійти чи технічно компанії готові надати для установ виконання покарань і довести туди правильний інтернет, довести правильну мережу, облаштувати всі ці кімнати і попри цьому зробити так, щоб це не било коштом по засуджених, які будуть проплачувати ці послуги".

Олександр Пєвнєв - заступник прокурора Харківської області:

Законодатель внося изменения в тот или иной закон, он не всегда может сразу задумывается о том, что нужен механизм применения, на сегодняшний день мы поняли для себя и выработали то, что будет подготовлено обращение в Министерство юстиции, будет подготовлено обращение в Министерство охорони здоровья с тем, чтобы они наверху выработали спільні узгоджені дії, которые нам внизу практическим исполнителям дадут механизм.

кількість переглядів: 1719