Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

"Слобідський край":Отруйне виробництво

09.07.2015

Отруйне виробництво
Під Харковом можуть з’явитися зони відчуження


Мешканці сіл Соколове та Таранівка, що у Зміївському районі, бояться перетворення їх населених пунктів на зону відчуження. А все через відходи місцевих підприємств, котрі вже позбавили людей свіжого повітря та питної води.

Смердючі аромати


На під’їзді до села Соколового постає дуже мальовнича картина – ліс, річка. Та коли вдихаєш місцевих «ароматів», уся романтика вмить зникає. Місцеві жителі від цього задушливого смороду задихаються вже котрий рік поспіль, влітку особливо важко.

 

Дорога до молокопереробного підприємства розбита вантажівками. Біля непоказної будівлі без будь-якої вивіски декілька автівок.
«Машини співробітників фірми, але директорської тут немає», – стверджують наші «екскурсоводи» – місцеві активісти.


Підходимо ближче до підприємства, й «аромат» починає просто бити по легенях.


– Та це ще французький парфум, знали б ви, що вчора було, – кажуть місцеві, помічаючи нашу реакцію.
Залізні вхідні двері щільно зачинені, намагаємося достукатися. Відкривається маленьке віконце, охоронець повідомляє, що нікого з керівництва немає. Взагалі нікого немає, окрім нього та кочегарів.


Місцеві ведуть до відстійника, який розташований поза територією підприємства, а там «молочні» болота.
– Бачите – усюди ці білі калюжі, від яких і йде неймовірний сморід. А ось там, за 200 метрів, уже наші хати, трішки далі турбаза, – розповідає соколовець Сергій Шевчук. – Машини, що вивозять відходи, приїжджають сюди рідко.


До розповіді односельчанина долучаються й інші люди. Виявляється, що серед виробничих «подарунків» не тільки зіпсоване повітря, вода у колодязях також непридатна для пиття. Такий вердикт останньої перевірки санстанції. Та тільки іншої води в селі немає, от і п’ють, через що й хворіють.


Йдемо впродовж лісу, а там протипожежні рови наповнені цією сумішшю. Посеред лісу напівгалявина-напівболото, небезпечне місце вподобали дві чаплі.


– Шкода птахів, довго не протягнуть. Там все живе вимирає, – переймаються місцеві.
Люди кажуть, що герметичні пакети, в які набирали пробу екологи, через 20 метрів розлізлися – «молочна» суміш роз’їла.

На особливій увазі


На бік мешканців Соколового стали й правоохоронці. Міліція та прокуратура другий рік розслідують цю справу. Керівництво ж підприємства, яке звинувачують місцеві, свою провину повністю заперечує та часто перешкоджає слідству.


– Був період, коли ми щодня виїжджали до того підприємства, і днювали, і ночували там, – розповідає перший заступник начальника, начальник слідчого відділення Зміївського РВ Володимир Стародубцев. – Наші співробітники неодноразово стикалися з небажанням власника підприємства співпрацювати зі слідством.


Під час слідства правоохоронці встановили, що за територією підприємства розташований саме їх відстійник, який і забруднює оточувальне середовище. До розслідування залучили й державну екологічну інспекцію. Екологи виявили, що у ґрунті поблизу підприємства значно підвищений вміст амонію, нітратів та  фосфору. Тож близько двох гектарів землі забруднені. Експерти шкоду довкіллю оцінили в понад 98 тис. грн. Наразі прокуратура збирається винести підозру директору підприємства, потім справа відправиться до суду.

 

– Там у спеку дійсно нема чим дихати, вода білого кольору, вона явно містить у собі залишки виробництва. Можливо, там заводяться різні бактерії. Але керівництво підприємства не поспішає усувати наслідки. Тож впливатимемо на правопорушників через суд, – зазначає заступник прокурора Зміївського району Олена Гетьман.

 

Керівникові підприємства інкримінують порушення ст. 17 Закону України «Про відходи», ст. 35 «Про охорону земель», ст. 55 «Про охорону навколишнього природного середовища».

Брати у нещасті


Через мораторій на перевірку діяльності підприємств правоохоронцям складно боротися з правопорушеннями в екологічній сфері. Щось можна зробити тільки у рамках кримінального провадження. Наразі у Зміївському райвідділку розслідується ще одна екологічна справа.

 

Мешканці села Таранівка скаржаться на забруднення довкілля олієпереробним заводом.

 

У таранівців із соколівцями проблеми схожі: забруднені повітря, вода та ґрунт. Проблеми почалися у 2013 році, коли підприємство запустило виробництво. У мешканців Таранівки є на руках висновки лабораторних досліджень води та ґрунту, в їх складі незалежні експерти знайшли жирні кислоти. На думку фахівців, потрапили у воду і ґрунт вони внаслідок виробничої діяльності олієпереробного підприємства. 

 

Керівник же цього підприємства стверджує, що ніяких порушень у нього немає, про що свідчать документи. Щоправда, цих паперів ніхто ще не бачив, вони начебто зберігаються у Києві, і правоохоронці чекають, коли директор їх надішле для ознайомлення. Слідчі залучили до розслідування і екологів. Висновки їх експертизи мають бути готові наступного тижня. «СК» й надалі слідкуватиме за розвитком подій.



Юлія Шматченко, спеціальний кореспондент

Джерело: газета "Собідський край" №81 від 09.06.2015 року

кількість переглядів: 1412