Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

"ХарківТimes": Суд повернув державі бомбосховище на території підприємства в Індустріальному районі Харкова

19.11.2019

Харківський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення Господарського суду Харківської області, яким повністю задоволено позовні вимоги Харківської місцевої прокуратури №3 про визнання недійсним права власності на нежитлові приміщення, що є захисною спорудою цивільного захисту вартістю понад 600 тисяч гривень.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення прес-служби прокуратури Харківської області.

 

У 2008 році Харківська міська рада видала свідоцтво про право власності одному з відкритих акціонерних товариств на цілісний майновий комплекс. До статутного капіталу цього товариства увійшли в тому числі і нежитлові приміщення – вбудована захисна споруда цивільного захисту (сховище), яка належить до державного майна, що підтверджується планом приватизації комплексу підприємства та паспортом самого сховища. Повноваження щодо управління цим об’єктом державної власності покладено на Фонд державного майна України.

У подальшому товариство зареєструвало за собою право власності на майновий комплекс, в тому числі і на сховище.

Відповідно до с.12 ст.32 Кодексу цивільного захисту України захисні споруди цивільного захисту державної та комунальної власності не підлягають приватизації, а згідно ч. 2 ст. 3 Закону України “Про приватизацію державного майна” в редакції, що діяла на момент створення (приватизації) ВАТ, визначено, що приватизації не підлягають об’єкти державної власності, які мають загальнодержавне значення та забезпечують життєдіяльність держави в цілому. Крім того, виконавчий комітет Харківської міської ради відповідно до вимог законодавства не є розпорядником вказаного нерухомого майна, оскільки останнє є державним, а тому свідоцтво про право власності на сховищем, відповідно до вимог ст. 16 ЦК України, в цій частині підлягає визнанню недійсним.

 

За інформацією заступника керівника Харківської місцевої прокуратури №3 Наталії Коваленко, сховище, розташоване в Індустріальному районі Харкова, повернуто у власність держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна.

Прес-служба прокуратури не уточнює, про яке конкретно підприємство йде мова. Проте в Єдиному реєстрі судових рішень є рішення Господарського суду Харківської області від 29 липня, що набрало законної сили 6 листопада та відповідає даним, наведеним прокуратурою. В ньому йдеться про сховище площею 1051,1 кв. м, розташоване у підвалі будинку на території ВАТ “Харківський молочний комбінат”. ВАТ “Харківський молочний комбінат” було приєднано до ПАТ “Вімм-Білль-Данн Україна” (Київська область, м. Вишневе). Сховище може вмістити до 600 чоловік. За результатами перевірки, проведеної у вересні 2018 року ця захисна споруда цивільного захисту не готова до використання за цільовим призначенням.

Суд вирішив визнати недійсним свідоцтво від 26 вересня 2008 року, видане Виконавчим комітетом Харківської міськради, про право власності ВАТ “Вімм-Білль-Данн Україна” в частині права власності на нежитлові приміщення, що є захисною спорудою цивільного захисту.

 

Джерело: "ХарківТimes" від 19.11.2019

кількість переглядів: 816